Vragen over dons en donzen dekbedden

Dons is een product waar de consument weinig van weet. Wij hebben de meest gestelde vragen over dons en donzen dekbedden proberen te beantwoorden. Staat uw vraag hier niet tussen? Neem dan gerust contact met ons op om uw vraag te stellen. Hebt u een vraag over ons, of over onze service? Raadpleeg dan onze FAQ over bestellingen.

Dons en een veertje
Dons en een veertje

Is ganzendons beter dan eendendons?

Nee, dat is een wijdverbreid misverstand. Wél is het zo dat het isolatievermogen van ganzendons iets hoger is dan het isolatievermogen van eendendons (bij gelijkwaardige grootte heeft eendendons 87% van het isolatievermogen van ganzendons). Ook zijn de donspluizen van de gans meestal groter dan die van de eend. Door deze aspecten is ganzendons meer gewild, en daardoor ook duurder, dan eendendons. Echter, een hoogwaardige kwaliteit eendendons is te verkiezen boven een minder hoogwaardige kwaliteit ganzendons. Hier kunt u meer lezen over ganzendons.

Oostenrijkse of Canadese ganzendons?

Een ander wijdverbreid misverstand is dat de herkomst van dons iets zegt over de kwaliteit. Dons uit koude klimaten zou beter zijn dan dons uit gematigde klimaten. “In Siberië kan het extreem koud worden, dus zal het dons wel erg goed zijn”, is de gedachte. Dit gaat echter niet op. Ook hier geldt weer dat de vulkracht de enige objectieve, meetbare maatstaf is voor kwaliteit.

Is witte dons beter dan gekleurde dons?

Nee, de kleur is niet van invloed op de kwaliteit. Witte dons is populairder (en daarom duurder) omdat het minder door de tijk schijnt. Onze dekbedden zijn gevuld met witte dons.

Kan dons gaan slijten?

Ja, uiteindelijk neemt de vulkracht van het dons af en slijt uw dekbed met de jaren. Gebruikelijk zal een goed donzen dekbed zo’n 7 tot 10 jaar mee gaan. Om slijtage zo lang mogelijk uit te stellen is het belangrijk om zorgvuldig om te gaan met uw dekbed, lees hier meer over bij dekbed onderhoud.

Wat is vulkracht?

Vulkracht geeft de kwaliteit van dons weer in een cijfer. Hoe hoger dit cijfer (de vulkracht), hoe hoger de kwaliteit van het dons. Dons met een hoge vulkracht isoleert beter en blijft langer mooi. De vulkracht zegt echter niets over de warmte-isolatie of warmteklasse van een dekbed. Wanneer de vulkracht lager is, voegen de ateliers simpelweg wat meer dons toe om dezelfde isolatiewaarde te behalen. Vulkracht wordt gemeten met een Lorch-cilinder.Vulkracht wordt gemeten in een Lorch cilinder

Wat is Nm-waarde?

De Nm-waarde geeft aan hoe fijn de draad van een geweven stof is. Een waarde van 100 houdt in dat 100 meter van het garen 1 gram weegt. Bij waarde 250 kan van 1 gram garen een draad van 250 meter gelegd worden. Hoe hoger de nm-waarde van een tijk, hoe fijner deze aanvoelt, en hoe soepeler deze om het lichaam valt. Lees verder over Nm-waarden en de kwaliteit van de tijk.

Wat is een steg?

Een steg is een reepje katoen dat verticaal tussen boven- en ondertijk wordt geplaatst. Een steg voorkomt dat warme lucht via de stiksels het dekbed kan verlaten, of dat koude lucht binnendringt. Steggen worden daarom voornamelijk gebruikt bij de warmere dekbedden. Bij lichte dekbedden is die extra ventilatie juist fijn. Hoe hoger de steg, hoe meer warme lucht in de cassette wordt vastgehouden. All Year dekbedden hebben soms een klein stegje (1-2 cm), WinterPlus dekbedden kunnen steggen hebben tot 10 cm.

Is een All Year dekbed hetzelfde als een 4-Seizoenen dekbed?

Nee, al is de verwarring natuurlijk te begrijpen. Een dekbed voor het gehele jaar lijkt immers hetzelfde als een dekbed voor alle seizoenen. Toch is er een wezenlijk verschil. Een All Year dekbed is een gemiddeld warm dekbed. Het betreft een enkel dekbed welke voor de meeste mensen geschikt is voor het grootste gedeelte van het jaar. Een 4-Seizoenen dekbed bestaat uit twee losse dekbedden (meestal een zomerdekbed en een All Year dekbed) die samen te voegen zijn tot een warm winterdekbed.

Kan ik mijn donzen dekbed wassen?

Dat ligt aan het dekbed wat u heeft, over het algemeen staat altijd op de labels aangegeven of een dekbed gewassen mag worden of niet. Zelf raden wij het wassen van een donzen dekbed niet aan, dit omdat het altijd ten kosten gaat van de kwaliteit van het dons. Daarnaast is het regelmatig wassen van het donzen dekbed ook niet nodig, lees meer hierover bij dekbed onderhoud. Wilt u toch uw dekbed laten reinigen? Doe dit dan liever niet zelf maar laat dit doen door een ervaren stomerij.

Heeft dons invloed op mijn huisstofmijtallergie?

Nee, goed gereinigde dons heeft geen nadelige uitwerking op mensen met een huisstofmijtallergie. Als u allergisch bent voor dons en veren (maar dat zijn maar weinig mensen), dan is een donzen dekbed uiteraard een slecht idee. Zoekt u toch echt speciaal naar een dekbed met een NOMITE keurmerk? Kijk dan bij onze selectie NOMITE dekbedden.

Kan een donzen dekbed bijgevuld worden?

Dat ligt aan de confectiemethode van uw donzen dekbed. Dekbedden die in banen gestikt zijn, kunnen aan een zijde worden geopend en bijgevuld worden. De meeste moderne dekbedden worden echter in ruiten/vierkanten gestikt. Deze dekbedden kunnen helaas niet worden bijgevuld. Iedere cassette zou immers individueel geopend, bijgevuld en weer gesloten moeten worden.

Een andere optie is om het dons uit uw dekbed opnieuw te gebruiken voor een nieuw dekbed. In dat geval wordt het dons eerst gesorteerd, gereinigd, aangevuld met nieuwe dons en tenslotte in een nieuwe tijk gevat. In veel gevallen zullen de kosten hiervoor niet opwegen tegen de aanschaf van een nieuw dekbed, maar in sommige gevallen kan het toch een optie zijn. Mocht u iets dergelijks overwegen, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Samen kunnen we kijken wat de mogelijkheden zijn.

Dons of veren in mijn hoofdkussen?

Dons maakt uw hoofdkussen zacht en volumineus, veertjes zorgen voor de nodige ondersteuning. De keuze voor dons of veren is afhankelijk van uw slaaphouding. Raadpleeg onze informatiepagina over hoofdkussens om hier meer over te lezen. Bij ieder hoofdkussen geven wij een advies. Dit advies baseren wij op de verhouding tussen dons en veren, gecombineerd met het vulgewicht.