Duitse donzen dekbedden, een lange traditie
Duitsland kent een lange traditie als het gaat om donzen dekbedden. Vroeger gingen de mensen naar een boerderij voor losse dons om zelf hun dekbedden mee te vullen. Men nam twee lappen katoen, naaide deze op elkaar, deed het dons er los in, en stikte hem dicht. Deze dekbedden (ook wel schuddekbedden genoemd) waren dik, zwaar en warm, en veelal gevuld met een hoog percentage veren. Een ideaal product om de koude nachten van vroeger mee door te komen. Hoewel het schuddekbed nog steeds bestaat, ligt de moderne slaper toch liever onder een lichter donzen dekbed.
Dekbed op maat
Na de eerste wereldoorlog maakten de beddenspeciaalzaken in Duitsland een sterke groei door. Wie een dekbed wilde, ging naar de specialist in het dorp. Dit was in feite een naaiatelier met donsvulcapaciteit. Betten-Franz, Betten-Jozef en Betten-Meyer (want bijna zonder uitzondering werd de zaak naar de eigenaar vernoemd) betrokken hun tijken van een de vele Duitse weverijen en het dons van een van de gespecialiseerde donsleveranciers. De klanten konden zodoende hun eigen afmetingen bepalen en kiezen uit verschillende tijken en donssoorten. Dit was met recht een product op maat!
Speciaalzaken waar zelf nog genaaid en gevuld wordt, zie je tegenwoordig steeds minder. De Betten-Franz en Betten-Meyer winkels bestaan nog wel, maar ook deze betrekken inmiddels hun dekbedden rechtstreeks van het atelier. Er zijn nog maar enkele befaamde tijkleveranciers voor de dekbedindustrie, waarvan Sanders (DE), Weidmann (DE) en Hefel (Oostenrijk) de bekendste zijn.
De Duitse detaillist vervaardigt tegenwoordig niet zelf meer maar heeft nog wel een belangrijke adviserende rol. Hij heeft immers kijk op de gebruikte materialen en op de afwerking van de door hem verkochte dekbedden. Kopen bij een specialist is in Duitsland dan ook nog steeds vanzelfsprekend. Bijna net zo vanzelfsprekend als dat u zich in Nederland tot Dekbedden.nl wendt voor een gedegen dekbed advies!