De kwaliteit van de tijk

De tijk is het omhulsel van het dekbed. Het is belangrijk dat de tijk van een lichte, soepele en dichte stof wordt gemaakt. De meeste dekbedden hebben een tijk van katoen, wat in onze optiek de beste keuze is. Katoen is stevig, onderhoudsvriendelijk en het neemt transpiratievocht net zo goed op, als dat het het ook weer afgeeft!

Katoen en Nm-waarden

De kwaliteit van katoen wordt uitgedrukt in Nm-waarden, waarbij ‘Nm’ staat voor het aantal meter garen bij een gewicht van 1 gram. Een hoger aantal meters per gram duidt op een lichtere en soepelere tijk. De fijnste stof die nog voldoende sterk en donsdicht is, betreft een superieure donsbatist met een Nm-waarde van 270, die slechts 68 gr/m2 weegt. In onze collectie variëren Nm-waarden van 100 Nm tot 250 Nm. Binnen het luxe segment zijn de populairste dekbedden uitgerust met een tijk van 135 Nm of 150 Nm.

Rollen met garen

Rollen met garen

Directe stikking of cassette stikking?

Sommige dekbedden hebben een vakpatroon waarbij boven- en ondertijk rechtstreeks op elkaar worden gestikt. Deze zogenaamde directe stikking of directe step wordt over het algemeen gebruikt voor de ‘lichtere’ dekbedden.

Warmere dekbedden hebben een vakpatroon waarbij tussen de boven- en ondertijk katoenen ‘steggen’ geplaatst worden die ervoor zorgen dat de bovenkant van de tijk niet op de onderkant genaaid hoeft te worden. Deze steggen hebben een hoogte van 2 tot wel 10 cm, al naar gelang de dikte van het dekbed. Deze methodiek, de cassette stikking, is ontwikkeld om er voor te zorgen dat er geen koudebrug ontstaat bij het stiksel. De cassette stikking wordt toegepast bij dekbedden in de hogere warmteklassen.

De dikste winterdekbedden hebben steggen van wel 10 cm. We spreken hier van een “Hochsteg”, een dekbed dat geschikt is om de slaper ook onder barre omstandigheden heerlijk warm te houden.

Soorten tijk bij donzen dekbedden

Voor de donzen dekbedden in onze collectie worden uitsluitend katoenen tijken met een waarde van Nm 100 of hoger gebruikt. Aangezien deze tijken lekker soepel en toch sterk zijn, zijn ze erg geschikt voor het luxere segment dekbedden. Ze zijn fijn genoeg om de vulling binnen te houden en om stofdeeltjes buiten te houden. De meest gebruikte tijken voor donzen dekbedden zijn de Perkal tijk, de batist en de satijn geweven tijk. Onze voorkeur gaat uit naar de batist. Hieronder ziet u een overzicht van de door ons gebruikte tijken.

Nederlands Duits Nm-waarde
Perkal Mako-Einschütte 100
Donsbatist Daunenbatist 135
Fijne donsbatist Feinbatist 150
Edelbatist Edelbatist 170
Nanobatist Nanobatist 200
Premium donsbatist Feiner Mako-Batist 250
Superieure donsbatist Feinster Mako-Batist 270

De Perkal tijk

De Perkal tijk of Cambric tijk is geweven van garen tussen de Nm 60 en Nm 100. Perkal tijken worden geweven volgens de ‘’traditionele’’ linnenbinding zoals te zien is op de afbeelding hieronder. Dit betekent dat de eerste inslag afwisselend over een kettingdraad en onder een kettingdraad gaat en dat men voor de tweede inslag tegenovergesteld aan de eerste werkt.

Perkal binding

De Mako-batist tijk

De Mako-batist tijk is geweven van garen met waarden van Nm 135 tot Nm 170, de superfijne Mako-batist van Nm 200 en meer. Een Mako-batist wordt net als een Perkal in linnenbinding geweven, maar dan met fijnere draad. Door de aard van de binding zien de Perkal en de Mako-batist er aan beide kanten gelijk uit en voelen hetzelfde aan.

De satijn geweven tijk

De satijn geweven tijk (zie onderstaande afbeelding) wordt geweven van zeer fijn garen. Zij onderscheidt zich van de Perkal en de batist door de soort binding (satijnbinding) waarbij de inslag afwisselend over meerdere en dan weer onder één kettingdraad gaat. De satijn geweven tijk heeft daardoor twee verschillende zijden. Aan de ene kant zie je met name de inslagdraden, aan de andere zijde de kettingdraden. Satijn valt heerlijk soepel, is lekker zacht en kenmerkt zich door een lichte glans.

Satijn binding