De warmteklasse van het dekbed

U kiest voor een specifiek dekbed om behaaglijk van uw nachtrust te kunnen genieten. De warmteklasse, het juiste formaat, de vulkracht en de kwaliteit van de tijk zijn de belangrijkste criteria om een juiste keuze te maken.

Waar de ene persoon graag de nacht doorbrengt onder een dik dekbed uit een hoge warmteklasse, houdt de andere het liever bij een dekbed uit een lichte warmteklasse. De dekbed keuze is derhalve een kwestie van persoonlijke voorkeur. Daarnaast moet u natuurlijk rekening houden met de seizoenen en de temperatuur in uw slaapkamer.

Huizen bedekt met sneeuw

Houd rekening met de warmteclassificatie die aan dekbedden wordt toegekend. Deze classificatie is essentieel om een dekbed te kiezen dat past bij uw voorkeur en de specifieke omstandigheden van uw slaapkamer.

De vier warmteklassen (plus één)

De warmteclassificatie verdeelt de isolatiecapaciteit van dekbedden in 4 warmteklassen. Volgens de voorschriften van controlenorm OM 650 wordt op enkele vastgestelde plaatsen de dikte van het dekbed gemeten, wat een goede graadmeter is voor de warmte-isolatie van dekbedden. Uit deze meting volgt een verdeling in 4 klassen, waarbij klasse 1 de hoogste warmte-isolatie biedt en klasse 4 de laagste.

De vier seizoenen weergegeven door bomen

Warmteklasse 4 (Zomer): Dekbedden uit warmteklasse 4 worden voornamelijk gebruikt tijdens de zomermaanden. De dekbedden zijn licht en lekker luchtig. Zelfs tijdens de warmere zomernachten zult u het niet snel te warm hebben. Ideaal dus ook voor mensen die niet lekker slapen onder enkel een laken.

Warmteklasse 3 (All Year Light): Voor in de lente en nazomer is de warmte-isolatie van deze klasse perfect.

Warmteklasse 2 (All Year): Dekbedden van klasse 2 leveren een warmte-isolatie die goed past bij de verschillende seizoenen als in uw slaapkamer het hele jaar door de temperatuur gematigd is.

Warmteklasse 1 (Winter): Dit zijn de dikste dekbedden met een zeer hoge warmte-isolatie. Deze dekbedden zijn bedoeld om u warm te houden tijdens koude periodes. Ook als u het van nature snel koud heeft gedurende de nacht is deze klasse uitermate geschikt. 2-persoons winterdekbedden worden door onze klanten meestal als erg warm ervaren. Wij raden deze dan ook alleen aan wanneer beide slapers het snel koud hebben, of wanneer de kamertemperatuur ‘s winters erg laag is.

Warmteklasse 1+ (WinterPlus): Dit is geen officiële categorie, maar hierin verzamelen wij de traditionele, ouderwets dikke dekbedden. Alleen aan te bevelen wanneer u het erg snel koud heeft of wanneer uw slaapkamer zeer koud is!

Het 4-seizoenen dekbed

Als u graag met één dekbed (beter gezegd, één aankoop) uw warmtecomfort voor alle seizoenen regelt, is het 4-seizoenen dekbed voor u een uitstekende keuze.

Het 4-seizoenen dekbed, niet te verwarren met een All Year dekbed, bestaat uit twee afzonderlijke dekbedden die met knopen of drukknopjes aan elkaar bevestigd kunnen worden. Het ene deel is een licht dekbed (warmteklasse 4), bedoeld voor de zomer, terwijl het andere een zwaarder dekbed (warmteklasse 3 of 2) is, ideaal voor lente en herfst. Wanneer deze samen worden bevestigd, vormen ze een dik winterdekbed (warmteklasse 1). Zo beschikt u in elke seizoen over het ideale warmtecomfort. Dit systeem is vooral voordelig als de temperatuur in uw slaapkamer door het jaar heen sterk wisselt.