Onderhoud uw donzen dekbed goed

Donzen dekbedden hebben niet veel onderhoud nodig. Het luchten van uw dekbed zorgt ervoor dat het dekbed ook daadwerkelijk “luchtig” blijft. Uiteraard dient u dit bij droog weer te doen; vocht en regen doen uw dekbed geen goed.

Luchten? Ja!

Door uw dekbed te luchten en op te schudden maakt u de vulling lekker luchtig en los. Met mooi weer kunt u het dekbed buiten hangen zodat het ‘s avonds weer lekker fris is. Hang uw dekbed echter niet in de zon; de temperatuur in het dekbed kan dan al snel oplopen tot 70 graden! Bij dergelijke temperaturen wordt de natuurlijke vochtigheid aan het dons onttrokken. Deze verliest zijn elastische vermogen en daarmee een van de eigenschappen die dons juist zo’n fijn materiaal maken. In de winter kunt u uw dekbed over de verwarming leggen. Maar let op: de temperatuur mag niet hoger zijn dan lichaamstemperatuur!

Vrouw laat een dekbed luchten
Vrouw laat een dekbed luchten

Donzen dekbed wassen: ja of nee?

Donzen dekbedden kunnen gewassen worden. Toch raden wij dit onze klanten nooit aan omdat geen enkel dekbed er mooier van wordt. Wij adviseren daarom om het bij regelmatig luchten te houden en dus zo min mogelijk te wassen. Wilt u het dekbed toch wassen? Dan raden wij aan om naar een specialist te gaan. Zij hebben de kennis en ervaring om uw dekbed te reinigen zonder dat de kwaliteit van het dons of de tijk aangetast wordt. Mocht u het dekbed zelf willen wassen, kijkt u dan eerst naar de wasvoorschriften op het label. Als hieruit blijkt dat een dekbed niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet!

U kunt de volgende stappen nemen om het dekbed te wassen:

  • stop het in de wasmachine met een donswasmiddel, een milde shampoo, een fijnwasmiddel of eventueel een wasmiddel voor zijde
  • gebruik een fijn- of wolwasprogramma of was met de hand in de badkuip
  • spoel het dekbed goed uit
  • doe het dekbed bij lage temperatuur (30 graden Celsius) in de droger (eventueel met wat tennisballen)
  • het dekbed om het uur even eruit halen en wat opschudden en voelen hoe ver het is (drogen kan wel 4 tot 6 uur duren)
Grote wasmachines om dekbedden mee te wassen
Grote wasmachines om dekbedden mee te wassen

Uw donzen dekbed kloppen en zuigen? Nee!

Gebruik geen mattenklopper of stofzuiger om uw donzen dekbed op te schudden of van stof te ontdoen. De tijken zijn zo fijn geweven dat stof zich er niet in vastzet. Bij het kloppen of stofzuigen van de tijk kunnen de poriën zich verwijden, waarna veren en dons uit de tijk zullen komen. Lichtjes afborstelen af en toe of met de hand afkloppen is dan ook voldoende!

Nu weet u hoe u een donzen dekbed het beste kunt verzorgen. Om meer te weten te komen over dons, kunt u onze pagina over ganzendons raadplegen.