Vulkracht, maatstaf voor kwaliteit

Wilt u bij uw keuze voor een donzen dekbed de kwaliteit van het dons mee laten wegen? In Europa wordt deze kwaliteit weergegeven in ‘vulkracht’: hoe hoger de vulkracht, hoe beter (en exclusiever) het dons.

Vulkracht wordt gemeten in een Lorch cilinder
Vulkracht wordt gemeten in een Lorch cilinder

Bij het meten van de vulkracht wordt het dons onder specifieke omstandigheden (onder andere een vastgestelde temperatuur en vochtigheidsgraad) in een cilinder geplaatst. Het dons wordt eerst door een gewicht ingedrukt. De hoogte die het dons bereikt wanneer het gewicht verwijderd wordt, geeft de vulkracht aan (in millimeter per 30 gram dons).

Dons met een vulkracht van 120 mm/30gr tot een waarde van 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Goed”. Dons met een vulkracht hoger dan 150 mm/30gr wordt gekwalificeerd als “Excellent”. Helaas kiezen veel fabrikanten van donzen dekbedden ervoor om de vulkracht niet meer op het label te vermelden, maar het blijft de beste indicator voor de kwaliteit van het dons.

Vulgewicht dekbed

De vulkracht van het dons en het vulgewicht van uw dekbed (het gewicht aan dons binnen de tijk) bepalen samen de warmteklasse van uw dekbed. Een goede dons is fijn, maar er moet wel genoeg dons gebruikt worden om u warm te houden natuurlijk.

Levensduur van dons

Dons en dus ook een donzen dekbed kan vele jaren meegaan. De vulkracht van het dons zal echter geleidelijk afnemen. Daarom zal een dekbed er na 10 tot 15 jaar misschien nog prima uitzien, u zult er toch minder warm onder liggen dan toen u de aanschaf deed. U kunt het dan wellicht gebruiken voor de zomerperiode en een nieuw dekbed aanschaffen voor de winterperiode!

Twee veertjes met dons eraan

Eendendons of ganzendons?

Het is niet bepalend voor de isolatie of het dons van de gans of van de eend komt. Niet de soort, maar de vulkracht van het dons bepaalt het isolatievermogen. Met relatief weinig dons van goede kwaliteit kan een hoge isolatie worden bereikt. Dat betekent dat u tijdens de slaap goed warm blijft onder een heerlijk licht dekbed: het summum van slaapcomfort!