Meest gestelde vragen Dekbedden.nl

Welke soorten dekbedden zijn er?

Dekbedden kunnen over het algemeen worden ingedeeld in de volgende categorieën:

Naast deze vier categorieën bestaan er nog andere soorten dekbedden die minder vaak voor komen zoals wildzijde en combinaties van bovenstaande materialen.

Welk dekbed is geschikt voor mij?

Dit hangt af van uw persoonlijke voorkeur en situatie. Bijvoorbeeld: als u het snel koud heeft, heeft u een ander dekbed nodig dan iemand die snel transpireert. Daarnaast kunt u ook kiezen uit een eenpersoons of tweepersoonsdekbed. Bekijk de verschillende categorieën op onze website zodat u kunt lezen welk materiaal en formaat het beste bij u past.

Voor welk seizoen is welk dekbed geschikt?

Er zijn dekbedden voor verschillende seizoenen. U kunt hierbij kiezen uit een winterdekbed, een zomerdekbed of een 4 seizoenen dekbed.

  • 4 seizoenen dekbed4 seizoenen dekbed: dit is het favoriete dekbed van de meeste mensen. Met een vierseizoenendekbed kunt u alle kanten op en koopt u eigenlijk voor het hele jaar een dekbed. Het dekbed bestaat uit twee delen: een dun en luchtig zomerdeel (warmteklasse 4) en een lekker warm herst deel (warmteklasse 3) die u eenvoudig aan elkaar kunt bevestigen met een rits of drukknoopjes waarmee een heerlijk warm (warmteklasse 1) winterdekbed ontstaat.
  • Zomerdekbed: een zomerdekbed (warmteklasse 4) is perfect voor het Nederlandse zomerweer. Lekker licht en luchtig en toch warm genoeg. Het zomerdekbed is nog wel een dekbed maar voelt aan als een licht en luchtig laken.
  • Winterdekbed: een winterdekbed is bedoeld voor de koude maanden en voor mensen die het snel koud hebben. Een heerlijk dik dekbed voor de koude nachten. Voor de zomermaanden is dit dekbed te warm.

Wat is voor mij het beste materiaal: dons, wol, katoen of synthetisch?

Dons: donzen dekbedden geven de meeste mensen een luxe gevoel en heeft de voorkeur bij de meeste mensen. Dons isoleert goed, is vochtregulerend en ventileert ook nog eens goed. Bovendien vormen donzen dekbedden zich goed naar uw lichaam. Donzen dekbedden zijn luchtig en voelen erg licht aan.

Wol: wollen dekbedden zijn vaak iets zwaarder. Mensen die graag het gewicht van hun dekbed voelen kiezen voor een dekbed van wol. Bovendien is wol het best ademende en vochtregulerende materiaal. Wol is zowel geschikt voor de zomer als voor de winter.

Katoen: Katoen isoleert het minst en is daarom zeer geschikt voor de warmste periode (zomer) van het jaar. Het katoenen zomerdekbed is tegelijkertijd luchtig en zacht en valt als een soort licht laken om u heen.

Synthetische dekbedden: dit dekbed zorgt er voor dat u het niet snel te warm krijgt. Het dekbed ademt goed en neemt voldoende vocht op. Daarnaast voelt een synthetisch dekbed niet zwaar aan, waardoor u er makkelijk onder kunt bewegen. Een ander groot voordeel van synthetische dekbedden is dat deze gemakkelijk in de wasmachine kunnen omdat deze snel drogen en op dezelfde dag weer gebruikt kunnen worden.

Welke warmteklasse dekbed is geschikt voor mij?

Dit is afhankelijk voor uw persoonlijke voorkeur en situatie. De warmtebehoefte verschilt per persoon. Dekbedden zijn ingedeeld in 4 warmteklassen die u helpen bij het kiezen van het dekbed dat het beste bij u past. De 4 warmteklassen zijn gerelateerd aan de dikte (warmte) van het dekbed.

Warmteklasse 1: vanaf 8,8 cm dik. Dit zijn de warmste dekbedden die er zijn en vooral geschikt voor koude slaapkamers of als u gevoelig bent voor kou. Warmteklasse 2: van 6,2 - 8,2 cm dik. Winterdekbedden vallen in de warmteklasse 2 en worden door de meeste mensen tijdens de winter gebruikt. Warmteklasse 3: van 4,0 - 5,7 cm dik. Warmteklassen 3 dekbedden zijn geschikt voor een gematigde warmte in de slaapkamer en is een all round dekbed voor gematigde winters en niet te warme zomers. Warmteklasse 4: van 2,0-3,4 cm dik. Dit zijn zomerdekbedden die een lage warmte-isolatie hebben en optimaal comfort bieden in warme zomernachten.

Hoe kies ik de juiste maat?

Ook deze keuze is afhankelijk van de voorkeur van u en uw partner. Als u en uw partner een andere voorkeur qua dekbed hebben, kunt u uiteraard beter twee eenpersoons dekbedden aanschaffen. Als u daarentegen liever gezellig en lekker onder 1 dekbed ligt, dan is 1 tweepersoonsdekbed aan te raden. De standaardmaat voor een eenpersoons dekbed is 140 cm breed. Tweepersoons dekbedden worden meestal in 2 maten geleverd: 200 cm breed en 240 cm breed.

Wat betreft het formaat van uw dekbed hangt mede van de breedte van uw bed af. Kiest u een tweepersoons dekbed, dan mag het dekbed iets over de rand van het bed heen vallen. Wij raden u aan om een extra marge aan te houden van 40 à 60 centimeter. Bijvoorbeeld: u heeft een bed van 180 cm breed. Dan is het aan te raden om een dekbed van 220 a 240 cm breed aan te schaffen.

Welk warmtetype ben ik?

Dit zegt niets over het dekbed maar over u als persoon. Bent u een gemiddeld, fris of warm slaaptype?

Een gemiddelde slaper type is van toepassing bij de meeste mensen. In de zomer slaapt dit type graag in een koel ventilerend dekbed. In de winter slaapt dit type vaak onder een warm dekbed. Wij bevelen een all year dekbed aan als u een gemiddelde slaper bent. Een warme slaper is een type persoon die graag het hele jaar door onder een warm dekbed slaapt en graag altijd een dikke pyjama en dikke sokken aan heeft. Dit type persoon heeft het vaak koud. Een all-seasons dekbed of winterdekbed is aan te bevelen. Een frisse slaper heeft het vaak warm. Dit type persoon slaapt vaak zelfs zonder dekbed of in ieder geval altijd in een koele kamer met koel beddengoed. Een zomerdekbed is de voorkeur van veel frisse slapers.

Als je last hebt van allergieën, welk dekbed is dan het beste?

Als u gevoelig bent voor allergieën, dan is een synthetisch dekbed vaak de beste keuze. Als u niet van een synthetisch dekbed houdt, dan kunt u eventueel een donzen dekbed aanschaffen. Er zijn overigens maar weinig mensen die een allergie hebben voor veren of dons. Meestal is er bij een allergie sprake van de invloed van de huisstofmijt, dat overal in onze leefomgeving voorkomt. Een kleine groep mensen heeft een allergie hiervoor en heeft dus last van deze mijt waardoor luchtwegklachten ontstaan. Voor deze mensen hebben we dekbedden die een speciale behandeling hebben gehad die huisstofmijt, schimmels en bactiëren afstoten.

Hoe moet je een dekbed wassen en drogen?

Een synthetisch dekbed kan regelmatig worden gewassen. Een donzen dekbed kan ook gewassen worden maar wel bij voorkeur op 40°C en met een fosfaatvrij wasmiddel. Het zou nog beter zijn als uw donzen dekbed bij een speciale wasserette/stomerij gereinigd word. Om uw dekbed te kunnen wassen is het wel belangrijk dat u een grote wastrommel heeft zodat er voldoende ruimte is voor het dekbed. Let op: het is belangrijk dat u altijd goed de wasinstructies zoals die op het productetiket staan vermeld opvolgt. Het drogen dient in een droger bij een matige temperatuur te gebeuren.

Zijn er nog andere tips met betrekking tot het onderhoud van mijn dekbed?

Uw dekbed heeft door uw transpiratie tijdens de nacht aardig wat te verduren. Een goed onderhoud om een lange levensduur te waarborgen is dus aan te raden:

  • Was uw dekbedovertrek 1x per week mee met de rest van uw beddengoed.
  • Meestal kunt u uw dekbed ook wassen. Let hierbij wel op de specifieke wasvoorschriften.
  • Lucht uw dekbed regelmatig. Ook is het raadzaam om uw dekbed regelmatig op te schudden.
  • Stop uw dekbed zo nu en dan in de droogtrommel op de laagste stand. Op deze manier raakt uw dekbed het lichaamsvocht kwijt.
  • Een dekbed (mits het goed wordt onderhouden) gaat maximaal 8-10 jaar mee.

Kan ik ook telefonisch bestellen?

Jazeker, u kunt onze vriendelijke klantenservice bereiken tijdens werkdagen tussen 9:00 en 17:00 bereiken op het telefoon nummer: 020-2624202 . Verder kunt u altijd een e-mail sturen naar info@dekbedden.nl

Is het mogelijk om het afleveradres te wijzigen als de bestelling al gedaan is?

In de meeste gevallen wel maar dit hangt af van uw specifieke bestelling. Wij raden u aan om altijd zo snel mogelijk contact op te nemen met onze klantenservice afdeling zodra u weet dat er iets gewijzigd moet worden aan uw order. Afhankelijk van de status van uw bestelling kunnen wij uw order en afleveradres mogelijk nog aanpassen.

Kan ik mijn bestelling annuleren?

Als u de bestelling nog niet heeft ontvangen is het altijd mogelijk om deze te annuleren. Na de levering van uw aankoop heeft u 30 dagen de tijd om uw bestelling te retourneren. Wilt u een product retourneren? Stuur dan een e-mail naar info@dekbedden.nl met daarbij de reden en/of foto van eventuele beschadiging. Producten die op maat zijn gemaakt vallen hier niet onder. Wij raden u aan om onze Algemene Voorwaarden aandachtig door te nemen voor meer informatie.

 

Een ogenblik geduld a.u.b.