Dekbed seizoen

Dekbed seizoen

Heeft u het heel snel koud of slaat u de dekens van u af wanneer u in bed ligt? U kunt uw dekbed aanpassen aan de seizoenen zodat u elke nacht van het jaar een goede nachtrust krijgt. In ons assortiment vindt u een dekbed dat bij uw voorkeuren aansluit.
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3

Seizoenen dekbed kopen

Op Dekbedden.nl heeft u een ruime keuze aan allerlei soorten dekbedden, geschikt voor elk seizoen. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een zomer- of wintervariant. Hiermee kunt u afwisselen naar gewenst lichaamstemperatuur. Sommige mensen transpireren 's nachts meer, waardoor zij de keuze hebben om na het zomerseizoen langer met een zomerdeken te slapen. Voor mensen die het juist vaker te koud hebben in bed kunnen ervoor kiezen om hun winterdeken langer te gebruiken.

Informatie seizoensdekbedden

Zomerdekbed

In de zomer is een zomerdekbed geschikt voor de Nederlandse temperaturen. Het komt vaak voor dat in de zomer een normaal deken te zwaar aanvoelt, maar men toch onder iets wil liggen. Een zomerdekbed biedt dan de ideale oplossing, want deze variant is niet te warm en voelt zeer licht aan. Doordat het zomerdekbed een lage warmte-isolatie heeft, ademt het goed en is het ideaal voor warme zomerse nachten. Deze zijn toebedeeld in warmteklasse 4, de dunste soort. Deze dekbedden zijn altijd tussen de 2 en 3,4 centimeter dik.

Winterdekbed

Als uw slaapkamer in de winter koud aanvoelt, is een winterdekbed heerlijk warm om onder te slapen. Ook als u een het snel koud hebt, zult u het onder een een dergelijk deken niet koud hebben. Winterdekbedden horen in warmteklasse 1, de dikste klasse. Dekbedden in deze klasse zijn minimaal 8.8 centimeter dik en hebben een zeer hoge warmte-isolatie.

All year dekbed

De meest verkochte soort is het all year dekbed. Omdat het een gemiddelde warmte biedt, is deze variant het gehele jaar te gebruiken. Zo bent u het goedkoopst uit. Doordat dit dekbed wat zwaarder op het lichaam ligt, voelt het gegarandeerd comfortabel aan. Een perfect exemplaar dus als u een klein budget hebt, maar toch comfortabel wil slapen. Indien het all year dekbed 4,0 tot 5,7 centimeter dik is, hoort het in warmteklasse 3 en is het perfect voor niet te koude winters en niet te warme zomers. Een iets dikker all year dekbed hoort tot warmteklasse 2 en is tussen 6,2 en 8,2 centimeter dik. Deze klasse wordt veelal tijdens de wintermaanden gebruikt, maar is ook zeer geschikt voor alle seizoenen.

4-seizoenendekbed

Een combinatie van een zomerdekbed en een all year dekbed wordt een 4-seizoenen-dekbed genoemd. Deze kunnen los van elkaar gebruikt worden. In de winter kunt u de twee versies aan elkaar vast ritsen of vastdrukken, waardoor het extra warmte biedt.

Vulling

Een goed dekbed is een investering in duurzaam slaapcomfort. Daarom is het belangrijk een juiste afweging te maken in de vulling. Zo vermindert u het aantal slapeloze nachten en voelt u zich de volgende morgen uitgerust en fit.

Dons

Een van de populairste vullingen is dons. De vulling bestaat uit veren en dons van eenden en ganzen. Variabel aan het donzen dekbed is het vulpercentage: 100, 90, 65 of 10% dons. Daarbij geldt hoe hoger het dons percentage is, hoe beter het isoleert en dus hoe warmer het is. Opvallend aan deze vulling is dat u zeer snel opwarmt. Het dekbed valt comfortabel om u heen doordat de vulling uit los materiaal bestaat. Indien goed onderhouden, gaat een donzen dekbed erg lang mee, tot wel 30 jaar.

Synthetisch

Synthetische dekbedden zijn erg goed zelf te onderhouden. Om het dekbed reuk- en stofvrij te houden, kan het dekbed in de wasmachine gewassen worden. Synthetische dekbedden zijn dus praktischer dan donzen dekbedden, omdat u zelf de bacteriën kunt behandelen. Voor mensen met een huisstofmijt allergie is een synthetisch dekbed dus een goede keuze. Synthetische dekbedden hebben een levensduur van rond 10 jaar. Daardoor zijn synthetische dekbedden, in verhouding tot dons, relatief goedkoop te noemen.

Bamboe

Voor mensen die ’s nachts veel transpireren zijn bamboe dekbedden aan te raden. Dit dekbed voelt erg zacht aan is qua dikte en gewicht te vergelijken met dons. Het flexibele bamboegras is verwerkt tot zachte viscose vezels, wat de verspreiding van bacteriën voorkomt. De bamboevezels in het dekbed ademen erg goed en zorgen voor een fris en luchtig slaapcomfort. Bamboe dekbedden warmen u op bij kou en koelen u af bij warmte. Tevens is bamboe een milieu verantwoorde keuze, omdat deze dekbedden biologisch verwerkt worden. Indien goed onderhouden, gaat een dekbed van bamboe lang mee.

Katoen

Katoenen dekbedden zijn toppers in de zomer, omdat katoenen vezels veel vocht absorberen waardoor het dekbed koel blijft. Tevens is het dekbed van een 100% natuurproduct. Daardoor kan het dekbed in de wasmachine én in de droger. Zo kunt u bacteriën en huisstofmijt gemakkelijk behandelen. Ook is het katoenen dekbed geschikt voor mensen met longaandoeningen als bronchitis en astma. Het katoen is iets zwaarder dan andere varianten. De levensduur van een katoenen dekbed is, afhankelijk van de mate in gebruik en onderhoud, 5 tot 15 jaar.

Wol

Een wollen dekbed is de klassieker onder de dekbedden. Vooral senioren schaffen deze variant aan. Dat komt wellicht door het gemakkelijke onderhoud. Een wollen dekbed dient slechts even opgeschud te worden. Een ander kenmerk van een wollen dekbed is de hoge mate van vochtabsorptie. Zo beleeft u geen klamme nachten meer. Wollen dekbedden zorgen voor evenwicht in de warmte-isolatie. Dat betekent dat als u het koud heeft, u snel opwarmt. Tevens houdt een wollen dekbed u koel in de warme zomer. Over het algemeen voelt een wol wat zwaarder aan, wat een comfortabel gevoel kan geven. Een wollen versie gaat zo’n 7 á 8 jaar mee.